Overwaarde

studie beursAls de vrije verkoopwaarde hoger is dan de hypotheekschuld plus de kosten die bij de aankoop aan de makelaar betaald zijn, is sprake van overwaarde. Overwaarde is dus de winst uit de verkoop van uw woning.

Overwaarde

De meest voor de hand liggende en waarschijnlijk ook meest voordelige manier om overwaarde uit uw huis te halen is door uw woning te verkopen. Vervolgens gaat u bijvoorbeeld huren of koopt u iets kleiners en zet u het overige bedrag op de bank. Voor wie zijn woning niet wil verkopen, hebben geldverstrekkers voor woningbezitters die hun geld toch ´uit de stenen´ willen halen hypotheken ontwikkeld. Hiervan zijn drie hoofdvormen: de inkomensaanvullingshypotheek, de krediethypotheek en de opeethypotheek.

Wanneer u de overwaarde wilt gebruiken in uw nieuwe woning, zodat u minder geld hoeft te lenen, is het bedrag aftrekbaar.

Belangrijk om uw overwaarde te weten

Het is belangrijk dat u weet wat de overwaarde van uw huis is. Wanneer u dit namelijk niet weet, weet u eigenlijk ook niet hoeveel vermogen u heeft. In principe is de overwaarde van u huis ook spaargeld waar u op terug kunt vallen. U kunt het inzetten als aanvulling op het maandsalaris of op het pensioen.

Wilt u meer informatie over de overwaarde van u woning en de manier waarop u deze in kunt zetten? Maak dan nu een afspraak met ons kantoor.